Дозирано ползване на колана за тежести

Носенето на колан за тежести някога се ползваше от състезатели в олимпийската тежка атлетика и атлетите в силови дисциплини, или пък в състезания от типа „Най-силният мъж на планетата”.  През последните години обаче можете да видите различни спортуващи мъже и жени, които носят колани за тежести, като че ли с малко по-различни предназначение. 

Μπάλα γυμναστικής Φ65cm_160330Вече сме имали възможността да пишем за предимствата на коланите за тежести, но в тази статия ще подходим малко по-различно. Има хора, които ги използват именно заради техните предимства и заради възможността да реализират много ползи в ежедневните тренировки с тежести в залата.

Кога обаче коланът за тежести не е за предпочитане? Това е въпрос, чийто отговор не трябва да търсите само в интернет, но и ако се занимавате сериозно с фитнес включващ вдигане на тежести – задължителна е консултация със спортен и здравен специалист.

Когато не ви трябва колан за тежести?

Коланите за вдигане на тежести не са необходими за други видове упражнения с тежести, при които гръбначните еректори не работят срещу голямо съпротивление. Например, използването на колан няма да повлияе на представянето на упражнения като странично изтегляне надолу и изпъване на крака.

Коланите също имат малък или никакъв ефект върху натоварванията на производителност, които са сравнително леки. Въпреки това, повишеното кръвно налягане, което е резултат от използването на колан, може да се увеличи с времето, дори когато се извършва сравнително лека работа или аеробна активност. Спортуващите със сърдечни заболявания и проблеми с кръвното налягане трябва да бъдат внимателни, когато носят стегнат колан за дълги периоди от време.

Постоянното носене на колан също може да причини намалено развитие на силата на коремните мускули. Електромиографското изследване установи, че има по-ниски нива на мускулна активност в коремните мускули, когато се носи колан при повдигане. Мускулите, които обикновено поддържат корема стабилизиран, се инхибират, когато се използва колан, което може да доведе до по-слаби коремни мускули в дългосрочен план.


Силните коремни мускули са важни за поддържане на стабилността на торса при липса на поддържащ колан. Също така е важно да не сте прекалено зависими от коланите по време на тренировка, тъй като те може да не са допустими по време на състезание. В този смисъл има си строго балансиран режим на работа, който можете да изработите за тренировки с колан за тежести.

И накрая, също така е от ключово значение да използвате правилните техники за укрепване и дишане, така че коланът да може да бъде ефективен тренировъчен аксесоар. Един такъв пример е маневрата на Валсалва, която помага да се създаде натиск в корема, който действа за омекотяване и поддържане на гръбначния стълб.

Съвет от Диас Спорт

Μισόγαντα-Άρσης-Βαρών-S_159622-3Коланите за вдигане на тежести могат да помогнат за поддържане на гърба, като повишават интраабдоминалното налягане и предотвратяват хиперекстензията на гърба. Те са най-ефективни, когато се използват за повдигания, при които мускулите за изправяне на гръбначния стълб работят срещу силно съпротивление.

Въпреки това, има и неприятни ефекти, за които ви информирахме в тази статия:  високо кръвно налягане и слабост на коремните мускули,  като резултат от неправилно използване на колани тежести. Следователно те трябва да се използват пестеливо в тренировките и точно на място по време на състезанията.

Хареса ли Ви този артикул?
Call Now Button