Как да изберем правилните тежести за дъмбели?

Освен гири, които са строго определени като тежест, на пазара има и фитнес уреди, дъмбели с тежести, които могат да променят теглото. За да се случи това, към тях се добавят или свалят тежести, които изначално са класически фитнес аксесоари. Преди да навлезем в темата, заслужава си да кажем няколко думи за тренировките с дъмбели.

Всеки знае, че най-добрият начин за поддържане на добра физическа форма е да се упражнява. И не става въпрос само за тичане или посещение на фитнес зала, можете да си направите страхотна тренировка с дъмбели вкъщи. Просто си пускате музика, обличате подходящо фитнес облекло и започвате тренировката. 

Много от ежедневните ни дейности са повтарящи се и изискват по-малко движение, така че не допринасят много за физическата ни форма. Но упражненията в рамките на домашните серии, ще ви помогнат да развиете мускулен тонус, гъвкавост, издръжливост и координация. Те ще са ви необходими в ежедневието.

Предимството да ползвате дъмбели с тежести се състои в това, че можете да си закупите комплект. Например, почвате с дъмбели с тегло 2 кг и когато започвате да трупате опит и да растете в тренировъчната си програма, само с няколко движения увеличавате тежестта на дъмбелите, като поставяте нови тежести на точните за това места.

Силата ви е един от най-добрите показатели за това колко сте здрави. Когато имате силни мускули, костите ви поддържат добре тялото ви, а сухожилията ви са в състояние да издържат на натоварване. Това намалява риска от болки в гърба, остеопороза или други наранявания. Колкото по-силни сте, толкова по-добре подготвено е тялото ви да се справя с ежедневните предизвикателства, като изкачване на стълби или носене на покупки.

Как се започва тренировъчна програма с дъмбели?

Загрява се добре. Започва се от главата и се върви надолу, към ръцете, торса, кръста, краката. Когато сте готови, можете да започнете тренировките с дъмбели.

Започнете бавно. Това ще намали вероятността от нараняване и болезнени усещания на другия ден.

Започнете с по-малко тежести на дъмбелите и до края на тренировката може да увеличите тежестта.

Използвайте правилното тегло на дъмбела! Използването на твърде много тегло ще увеличи шанса ви за контузия, защото тялото ви може да пострада. Обратно, като не използвате достатъчно тегло, мускулите ви няма да бъдат предизвикани и няма да изпитате желаните ползи от тренировките с тежести.
 

Как да разберете, че вдигате правилното количество тегло? Трябва да е трудно да изпълните последните няколко повторения, без да включите допълнителни усилия с тялото си.

Дайте на мускулите си време за почивка и възстановяване. Трябва да изчакате определен период от време, преди да тренирате отново същата мускулна група. Това може да го коментирате с вашия инструктор, за да не допускате своеволия, които да доведат до контузии и претрениране.

Откъде да закупя тежести за дъмбели?

Щом сте стигнали до този въпрос, значи вече имате по-високи цели с тренировките си. Тежести за дъмбели се закупуват от специализираните магазини за фитнес, от спортни магазини предлагащи фитнес аксесоари. Много е важно обаче да закупите правилните тежести за дъмбелите, които използвате за тренировките. Така че може да се наложи да сравните, това което имате с това, което се предлага в магазините. Препоръчително е когато купувате дъмбели да ги закупите в комплект с тежести, така че когато напреднете, да можете да замените тежестите и да тренирате с по-тежките дъмбели.

Хареса ли Ви този артикул?
Call Now Button