Наука и хранене

Въпросът с храненето в спорта винаги е занимавал хората, но едва през последните години с развитието на нутригенетиката темата е обект на задълбочени научни изследвания. Сега видът на храната и начинът на хранене се приемат за един от на-важните фактори за успеха в спорта.

Нутригенетиката и нутригеномиката се определят като наука за влиянието на гените върху реакцията на организма спрямо хранителния режим и ролята на хранителните вещества и биоактивните хранителни съединения в проявата на гените.

Каква е практическата полза от това? Ако сте спортист или работите усилено месеци наред с перфектна програма за тренировки, а резултатите са незадоволителни, на помощ може да дойде науката. Според учените от 50 до 70 % от спортните постижения се определят от генетичния потенциал на атлета. Генетичните изследвания могат да определят точната реакция на организма на хранителния режим и така да се подобри физическото състояние и да се намалят контузиите.

Според Daily Mail пред миналата година футболният отбор на Барселона е бил подложен на ДНК тестове и се подготвя по персонални тренировъчни програми според гените. Може да изглежда фантас­тично, но докторът на отбора Рикард Пруна проучва всеки играч за склонност към мус­кулни травми, а после изготвя режим по мярка.

Подобни изследвания напоследък могат да се направят и в България. Информацията от тях може да създаде високоефективен двигателен и хранителен режим за постигане на отлични резултати в спорта.

Хареса ли Ви този артикул?
Call Now Button